Čakre so energetski centri, ki skrbijo za naše počutje

Čakre so dandanes na Zahodu vse bolj priznane in poznane, v Indiji pa jih negujejo že tisočletja. Vendar, kaj pravzaprav sploh so čakre? V sanskrtu čakra pomeni  kolo, krog, kolo življenja. So nekakšni energetski centri, ki nas uravnavajo. Teh centrov ali glavnih čaker je sedem in so razporejeni od presredka do vrha glave. Vsaka čakra ima svojo funkcijo, je povezana z določeno barvo in osnovnim elementom in drugimi lastnostmi in karakteristikami.

Odpiranje čaker v telesu

Glavne čakre

Korenska čakra

Prva čakra se nahaja na dnu naše hrbtenice ob sramni kosti. Ta čakra je povezana z osnovnimi potrebami po preživetju in varnostjo. Močno je povezana z energijo zemlje in nam omogoča povezavo z naravo ter nas prizemljuje. Če imamo blokirano to čakro smo prestrašeni, neodločni, nervozni in skeptični. Pojavijo se lahko problemi s preobilno težo, anoreksijo ali težave s koleni. Nezadovoljstvo z telesom prav tako izvira iz blokade korenske čakre, ki lahko vodi tudi do hujših oblik depresije. Uravnovešamo jo lahko s fizično aktivnostjo, masažo in jogo. Povezana je s spolnimi organi, boki in nogami. Ta čakra nosi rdečo barvo.

Sakralna čakra

Druga čakra se nahaja dva prsta pod popkom. Povezana je z osnovno potrebo po spolnosti, kreativnosti intuiciji. Vlada našem zaupanju vase in naši kreativnosti ter možnosti empatije. Nanjo zelo vpliva družinsko okolje, predvsem v smislu kako smo se v družinskem okolju naučili izražati čustva. Neravnovesje te čakre se kaže na dva načina; pretirana želja po spolnosti, čustvena eksplozivnost, krivda; potlačena želja po spolnosti, ki se kaže v strahu pred spolnostjo ter manipulativnostjo. Uravnovešamo jo lahko z veliko fizične aktivnosti, sproščanjem notranjih blokad, delo na notranjem otroku, postavljanjem mej. Povezana je z ženskimi spolnimi organi, mehurjem, ledvicami. Ta čakra nosi oranžno barvo.

Solarni pleksus

Tretja čakra je center osebne moči, prostor Ega, strasti, impulzivnosti, jeze in moči. Omogoča nam astralna potovanja, sprejemanje nasvetov duhovnih vodnikov ter je odgovorna za jasnovidnost posameznika. Ko solarni pleksus ni uravnovešen lahko čutimo izgubljenost, pomanjkanje samozaupanja. Pojavi se nam lahko občutek, da nimamo nadzora nad svojim življenjem in lahko smo depresivni. Uravnovešamo jo lahko s sproščanjem stresa, jeze in občutka negotovosti, krepimo svojo voljo. Povezana je z želodcem, ledvicami in mehurjem. Nosi rumeno barvo.

Srčna čakra

Srčna čakra je center ljubezni, sočutja in duhovnosti. Ta center nam omogoča da ljubimo sebe in druge, da sprejemamo in dajemo ljubezen. Ta čakra prav tako povezuje telo, duh in razum.

Če je ta čakra neuravnovešena se velikokrat pomilujemo, smo paranoični, neodločni, se oklepamo stvari in ljudi, smo prestrašeni in si mislimo, da nismo vredni prave ljubezni. Uravnovešamo jo lahko z odkrivanjem sebe in svojih želja, delom z ljudmi, pomaganjem drugim, objemanjem drugih, z veliko globokih dihalnih vaj. Povezana je s srcem, pljuči, rameni. Nosi zeleno barvo.

Grlena čakra

Grlena čakra je center komunikacije, zvoka, ustvarjalne energije, pisanja, možnosti spremembe, transformacije in zdravljenja. Daje nam moč, da slišimo in govorimo resnico. Ko je neuravnovešena smo preplašeni, se ne izražamo jasno (imamo cmok v grlu), se počutimo šibki in nismo zmožni izražati svojih misli in čustev.  Uravnovešamo jo lahko z učenjem komunikacijskih veščin, pisanjem pisem, komunikacijo z notranjim otrokom, pripovedovanjem zgodb, prakticiranjem tišine. Povezana je z grlom, zobmi, vratom, ušesi. Nosi modro barvo.

Tretje oko 

Tretje oko je center intuicije, svetlobe in duhovnih energij. Omogoča nam odstranite sebičnosti in negativnih misli. Preko tretjega očesa se lahko povežemo z višjimi bitji, kanaliziramo njihove modrosti in se povežemo s svojim Višjim Jazom. Ko ta čakra ni uravnovešena se bojimo uspeha in smo egoistični. Uravnovešamo jo lahko z meditacijo, vizualizacijo, barvanjem, risanjem, urjenjem spomina, regresijo. Povezana je z  očmi, obrazom, možgani, limfnim in endokrinim sistemom.

Kronska čakra

Je center duhovnosti, razsvetljenja in dinamične energije. Dovoljuje povezavo z Bogom (božanskostjo). Skozi to čakro vstopi duša ob rojstvu in izstopi iz telesa ob smrti. Ko je ta čakra neuravnovešena imamo občutek frustracije, izgubimo svojo življenjsko iskrico, pojavijo se nam destruktivna čustva. Uravnovešamo jo lahko z meditacijo, postavljanjem ciljev, duhovno disciplino. Povezana je z češeriko in nosi vijolično barvo.

Čakre pomen

Odpiranje čaker

Sedaj, ko smo si pogledali vse glavne čakre, lahko nadaljujemo z odpiranjem le-teh. Torej, predpostavljamo, da se nam v vsakdanjem življenju, ko smo pod stresom, pod čustveno vznemirjenostjo, seksualno represijo, nezmožnostjo kreativnega izražanja in avtoritarno podrejenostjo čakre zapirajo. Ker na koncu dneva niso odprte, se počutimo izgoreli, izpiti (kot da nam na obrazu nekaj manjka) in izgubljeni. Odpiranje čaker nam tako lahko izredno izboljša kvaliteto življenja. Vendar je odpiranje čaker lahko zahtevno opravilo in je dobro, da ga izvaja profesionalec. Tako moramo za pravilno in efektivno odpiranje čaker poiskati strokovnjaka. Seveda, pa lahko za uravnovešanje čaker ogromno naredimo sami. Veliko konstantne fizične aktivnosti je najbolj priporočljivo. Ogromno ljudi se zjutraj zbuja in pred šolo ali službo izvaja različne telovadne ali joga vaje. Takšne so tudi npr. tibetanske vaje pomlajevanja, ki ob rednem izvajanju telo uravnovesijo in pomladijo. Če še niste prepričani ali je odpiranje čaker za vas, najprej poskušajte izvajati kakšno jogo. Če se tudi po vajah ne počutite izpolnjene bo čas, da obiščete strokovnjaka.       

Čakre so izjemno pomemben del spiritualnega telesa vsakega človeka in moramo se jih zavedati. Prav tako pa je dobro, da poznamo vse aspekte čaker in jih ustrezno negujemo.

IMATE VPRAŠANJE? POKLIČITE ZDAJ!

090 41 99 / 090 14 25 90

Cena klica: 2,19€/min